Hreanul, condiment si leac stravechi

Hreanul, condiment si leac stravechi

Hreanul, originar din sud-estul Europei si din vestul Asiei, este un condiment puternic folosit cu succes in fitoterapie, datorita efectelor sale benefice asupra sanatatii. Este o planta putin pretentioasa fata de factorii de mediu, fiind rezistenta atat la temperaturile scazute cat si la perioadele lungi de seceta.

Are radacini groase, carnoase, de culoare galbuie, cu gust picant, avand proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace.

Frunzele inferioare ale hreanului sunt mari, ovale, de regula intregi, iar cele superioare au marginile dintate. Tulpinile sunt inalte (putand ajunge la 2 m) si puternic ramificate.

Radacina de hrean este foarte bogata in vitaminele C si B, si minerale: fier, potasiu, calciu, magneziu.

Proprietatile hreanului:

Hreanul este un antibiotic puternic, expectorant, bronhodilatator, antibacterian, antiinflamator, afrodisiac, antiparazitar (teniaza), antianemic, antiscorbutic, diuretic. Totodata hreanul creste tensiunea arteriala, incalzeste organismul, stimuleaza imunitatea generala a organismului si este un bun vasodilatator coronarian.

Indicatii – uz intern:

Hreanul este folosit cu succes in tratarea tratarea cailor respiratorii superioare, guturai, tuse, bronsita, tuberculoza pulmonara, sinuzita, rinita, gripa, raceala. Bolile reumatice,digestie lenta, gastrita hipoacida si hiperacida, guta, anemia, paradontoza si stomatita sunt deasemenea tratate cu ajutorul hreanului.

Mod de folosire – uz intern

Sirop de hrean

O radacina de hrean data prin razatoare, amestecata cu 4 linguri de miere, se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara si se obtine siropul crud. Resturile ramase se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi.

Se recomanda in cazul astmului, bronsitei cronice, afectiuni ale cailor respiratorii medii si inferioare in general.

Tinctura de hreanHreanul - condiment si leac stravechi

Radacinile de hrean se dau prin razatoarea mica, dupa care se pun intr-un borcan pana se umple o treime, restul completandu-se cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Dupa 8 zile se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei.

Alte indicatii: tratament adjuvant in anemie, anorexie, tratamentul simptomatic al infectiilor urinare, atonii digestive, gastrite hipoacide.

Vin tonic cu hrean

Intr-un litru de vin rosu se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale.

Pe termen lung, acest vin cu hrean este si un tonic sexual si un afrodiziac foarte bun.

Energizant cu hrean

Se spala 12 oua , apoi se pun intr-un vas, si se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie. Dupa ce se scot, se sparg si se bat bine, apoi se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 1 kg de hrean ras, 1 litru de palinca de prune, 1 kg de miere. Noua zile amestecul se tine la macerat intr-un borcan. Se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri.

Faina de hrean

Se taie cubulete radacinile de hrean si se usuca in apropierea unei surse de caldura. Cand se elimina complet apa, aceste cubulete se macina cu rasnita electrica de cafea, obtinandu-se faina de hrean.

Aceasta se foloseste in obtinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrata ca atare.

Hrean ras

In cazul bronsitei cronice si acute, a astmului, a unei digestii lente, a gastritei hipoacide se consuma zilnic 3-4 lingurite.

In cazul reumatismului si a gutei, se pun intr-o cana de lapte cald, 1-2 lingurite de hrean. Se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Tratamentul dureaza minimum 3 saptamani.

Se mesteca hrean crud dat prin razatoare, in cazul paradontozei. La nivelul gingiilor, hreanul are efecte de stimulare puternica a circulatiei si a proceselor trofice.

Gargara cu hrean

In cazul stomatitei, se fac clatiri cu o solutie rezultata din 3-4 lingurite de tinctura de hrean dizolvate in jumatate de pahar de apa.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu hrean

Intern, hreanul se administreaza cu prudenta persoanelor cu colon iritabil sau care sufera de gastrita hiperacida. Abuzul de hrean in alimentatie duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase.

Leave a Reply