Cariile superficiale. Neglijate, duc la pierderea dintilor!

Stiai ca o singura carie se poate raspandi si iti poate afecta toata dantura? Daca este neglijata, caria superficiala poate face ravagii in dentitia ta. Acestea se raspandesc foarte rapid si ajung sa-ti afecteze sanatatea dintilor, respiratia si sanatatea corporala.

Cariile superficiale. Neglijate, duc la pierderea dintilor!

Caria dentara este afectiunea cu cea mai mare raspandire pe glob. Peste 90% dintre oameni au carii dentare. Desi la prima vedere nu reprezinta o afectiune majora, este extrem de raspandita, iar netratarea acesteia duce la pierderea dintilor.

Infectie de origine bacteriana, ce cauzeaza demineralizarea si distrugerea smaltului si dentinei, de obicei, prin producerea de acid rezultat in urma fermentatiei resturilor alimentare acumulate pe suprafata dintelui, caria dentara se manifesta prin durere, infectie si duce in cele din urma la pierderea dintelui.

Cum iti dai seama ca ai o carie superficiala?

O pata maronie pe dinti, firicele negre, sensibilitate dentara, asa se manifesta caria superficiala.

In cavitatea noastra bucala traiesc mii de bacterii, unele bune, altele mai putin bune. Prin simplul fapt ca nu ai o igiena orala corespunzatoare, cariile superficiale isi pot face aparitia inca de la cele mai fragede varste.

Resturile de mancare putrezesc si genereaza microbi activi si factori patogeni care produc acizi cu actiune clara de deteriorare al smaltului dentar.

Iata care sunt indiciile ca suferi de o carie superficiala:

  • Gust ciudat in gura, alterat
  • Respiratie urat mirositoare
  • Gingia sangereaza si isi schimba culoarea

Ce trebuie sa faci daca descoperi o carie superficiala?

Odata ce dintii sunt afectati de carie, este necesara vizita la medicul dentist pentru curatarea zonei. Dentistul iti va aplica o plomba si iti va administra un plan de tratament si igiena pentru dintii afectati.

De cele mai multe ori, cariile superficiale sunt indepartate foarte usor. Prin slefuirea dintelui doar in smalt si aplicarea plombei. Aceasta procedura nu doare, deci nu necesita anestezie.

 

Leave a Reply