Importanta educatiei sexuale in randul adolescentilor

Conform celui mai recent studiu realizat de organizatia Save The Children, in Romania, din 1.000 de adolescente intre 15 si 19 ani - 34 sunt mame. In Europa, doar doua state prezinta o situatie relativ mai grava: Bulgaria si Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nasteri. Rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor este un efect al lipsei accesului educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii (savethechildren.org, 2017).

Importanta educatiei sexuale in randul adolescentilor

Prin urmare, este foarte important ca adolescentii sa aiba acces la educatie sexuala. Parintii si scoala (psihologul scolar) sunt principalii actori in acest proces.  

Este important de stiut ca educatia sexuala este mai mult decat instruirea copiilor si adolescentilor asupra anatomiei si a fiziologiei sexului si reproducerii biologice. Educatia sexuala acopera: dezvoltarea sexuala sanatoasa, identitatea de gen, relatiile interpersonale, afectiunea, dezvoltarea sexuala, intimitatea si imaginea asupra propriului corp.

In adolescenta (12-18 ani) se contureaza identitatea sexuala, se descopera modalitatile de exprimare si orientarea sexuala. O viata sexuala inceputa prea devreme, in lipsa maturitatii fizice si psihice, poate afecta semnificativ imaginea de sine, poate cauza tulburari de comportament sexual si poate supune adolescentii la riscuri sexuale precum bolile cu transmitere sexuala si sarcina.  

Incontestabil, abstinenta este 100% eficienta in prevenirea sarcinii si a BTS. Insa, cercetarile au demonstrat in mod concludent ca programele care promoveaza abstinenta pana la casatorie sunt ineficiente. Intr-un studiu realizat de Brückner si Bearman asupra abstinentei sexuale la adolescentii americani,  s-a descoperit ca 88% din adolescentii care au pledat pentru abstinenta pana la casatorie nu au reusit sa duca pana la capat acest angajament. In plus, acestia  au tendinta de a nu folosi mijloace contraceptive  sau de a face analize de screening a bolilor cu transmitere sexuala.

Parintii cred in mod eronat ca educatia sexuala duce la inceperea timpurie a vietii sexuale si la un numar ridicat de parteneri. Din contra, literatura de specialitate sustine ca tinerii care primesc din timp o educatie sexuala adecvata, isi incep viata sexuala mai tarziu si au un numar mai redus de parteneri.  

In concluzie, educatia sexuala a adolescentilor este cheia unei vieti sexuale sanatoase mai tarziu, atat din punct de vedere biologic, cat si psihologic.

Leave a Reply