Ce contine Rucola? Care sunt beneficiile frunzelor de rucola?

Frunzele si semintele de rucola contin flavonoide, glucozinolati, carotenoide, vitamina K si vitamina B9.

Ce contine Rucola? Care sunt beneficiile frunzelor de rucola?

Valori Nutritive

  100 g de rucola
Calorii 25
Proteine 3 g
Glucide 4 g
Lipide 0,5 g
Fibre alimentare  1,5 g

Flavonoide
Frunzele si semintele contin flavonoide. Concentratia lor exacta nu este cunoscuta deoarece au fost facute putine studii despre frunzele de rucola. Cu toate acestea, consumul de alimente care contin flavonoide este asociat cu un risc mai scazut de cancer datorita proprietatilor sale antioxidante.

Carotenoide
Rucola contine, de asemenea, mici cantitati de luteina si beta-caroten, doua tipuri de carotenoide. Comparativ cu salata verde, rucola contine de 2 pana la 5 ori mai multa luteina si de pana la 3 ori mai mult beta-caroten. Deoarece carotenoizii au si proprietati antioxidante, consumul alimentelor care le contin este de asemenea legat de un risc mai scazut de a suferi de anumite tipuri de cancer.

Glucozinolati
Rucola, ca si majoritatea legumelor crucifere din care face parte (broccoli, conopida, varza, ridiche etc.), contine glucozinolat. Semintele de rucola contin mai multe glucozinolati decat frunzele. Cu toate acestea, studiile privind cantitatile de glucozinolati din rucola sunt limitate. Glucozinolatii au capacitatea de a se transforma in molecule active atunci cand alimentele care le contin sunt taiate, mestecate sau in contact cu flora bacteriana intestinala. Multe dintre aceste molecule ar ajuta la limitarea dezvoltarii cancerului.

Vitamine si minerale

Rucola este o sursa excelenta de vitamina K si vitamina B9.

Istoricul rucolei

Sub numele de rucola, exista cateva specii de plante din familia cruciferoaselor care se caracterizeaza printr-o aroma de “mustar caramelizat”. In plus, semintele sunt folosite pentru prepararea mustarului puternic. De la 10 cm la 20 cm lungime, frunzele sunt inguste si, la unele specii, marginea este zimtata, ca frunzele de papadie, dar mai rotunjite. Initial din bazinul mediteranean, rucola s-a raspandit rapid spre est in India. Frunzele de rucola au fost consumate din cele mai vechi timpuri, si poate chiar inainte, de diferitele popoare care au locuit in aceste regiuni.

Egiptenii, grecii si romanii au atribuit rucolei multe virtuti medicinale, inclusiv aceea de a fi afrodiziac. In antichitate, rucola a fost dedicata lui Priapus, zeu al gradinilor, fertilitatii si reproducerii. A fost plantata la poalele statuii, iar sotilor “lenesi” le-a fost recomandat sa consume frunze si seminte crude. Aceasta reputatie nu a scapat de autoritatile religioase care, in Evul Mediu, interzic cultivarea rucolei in gradinile manastirilor.

De la inceputul secolului al XX-lea, popularitatea rucolei continua sa creasca, in special in sudul Frantei si in Italia. De asemenea, se indreapta spre America de Nord, in special in randul iubitorilor de alimente si gurmanzilor. Clima temperata a acestui continent se potriveste foarte bine, pana la punctul in care se reproduce spontan in mai multe locuri.

In India, unde se produce cel mai mult, rucola cultivata in principal pentru semintele sale, din care se realizeaza un ulei care este folosit pentru bucatarie si pentru diverse utilizari industriale: fabricarea sapunului, a lubrifiantului, a uleiului de iluminat, a uleiului de masaj, component al amestecurilor medicinale. Semintele sunt, de asemenea, folosite ca si condimente.

Leave a Reply