Hrisca – beneficii si retete

Vrei sa rontai ceva sanatos? Vrei sa slabesti in mod natural, dar in acelasi timp sa iti asiguri toate vitaminele si nutrientii zilnici? Atunci alege sa consumi zilnic Hrisca! Hrisca este recomandata in orice dieta sanatoasa deoarece este o sursa buna aminoacizi, vitamine, minerale si antioxidanti. Aceasta pseudocereala are putine calorii, are efect anti-hipertensiune si de imbunatatire a digestiei.

Hrisca – beneficii si retete

Hrisca este mai putin cunoscuta in Romania deoarece oamenii nu stiu cum poate fi consumata si mai ales pentru ca nu sunt familiarizati cu proprietatile acesteia.

Cum ne imbunatateste sanatatea Hrisca?

Hrisca aduce beneficii reale pentru sanatate, este energizanta si hranitoare, o foarte buna alternativa pentru retetele cu orez sau cartofi.

  1. Controleaza nivelul de glucoza din sange. Studiile au aratat ca hrisca are proprietatea de a reduce nivelurile ridicate de zahar din sange datorita continutului ridicat de fibre si prezentei unui compus carbohidrat numit D-chiro-inozitol. In organism, acest compus joaca un rol important in controlul nivelului de insulina si energie, iar hrisca contine din belsug acest compus.
  2. Scade nivelul de colesterol prin eliminarea grasimilor si asigura protectia impotriva aterosclerozei.
  3. Diminueaza presiunea arteriala. Datorita cantitatii de magneziu continuta, are un efect de relaxare a vaselor de sânge, imbunatatind circulatia si diminuând presiunea arteriala.
  4. Confera satietate, fiind indicata in dietele sanatoase de slabit. Hrisca este recomandata si in curele de slabire sau dietele de mentinere a greutatii datorita faptul ca scade lipidele din sange si confera un nivel mai ridicat de satietate decat produsele din grau sau alte cereale.
  5. Previne aparitia calculilor biliari. Fibrele din hrisca impiedica producerea de calculi biliari.
  6. Intareste structura osoasa. Daca vrei sa ai un sistem osos sanatos, este bine sa introduci pe lista alimentelor zilnice si hrisca. Datorita continutului ridicat de calciu, magneziu si manganul, hrisca este implicata activ in protectia oaselor.

Retete cu Hrisca

Cum se gateste hrisca? Cele mai populare moduri sunt: adaugate in mancaruri, supe sau salate reci; pe post de cereale la micul dejun; iar faina de hrisca se foloseste la paine, briose si alte preparate de patiserie.

Reteta Piure de Hrisca cu legume uscate

Pentru prepararea acestei retete avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 300 g hrisca hidratata 8 de ore
  • 1 pahar apa
  • 2 linguri sos de soia
  • 3 linguri rosii uscate, conservate in ulei de masline
  • 2 linguri ardei capia uscati, macinati fin
  • 3 catei de usturoi pisati
  • 1 lingura de patrunjel verde tocat marunt, sau 1/2 lingura patrunjel uscat maruntit
  • 3 ulei extra virgin de masline
  • Piper
  • Sare

Preparare

Se amesteca hrisca cu apa, in robotul de bucatarie, pana obtinem o pasta omogena. Adaugam restul ingredientelor si amestecam totul foarte bine. Ornam si savuram.

Reteta Budinca de Hrisca

Pentru prepararea acestei retete avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 100 gr hrisca fiarta;
  • 200 ml lapte vegetal (lapte de migdale, orez, soia)
  • 1 banana
  • 2 curmale sau smochine
  • Seminte crude de in, de floarea soarelui sau de dovleac (de care aveti la dispozitie).

Preparare

Toate ingredientele se pun in blender si se mixeaza pana capata consistenta unei budinci. Asezata pe blat de biscuiti digestivi din faina integrala, budinca poate forma o tarta sanatoasa. Pofta buna!

Leave a Reply