Cum sa alegi o bicicleta pentru copilul tau?

Exista mai multi factori de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o bicicleta pentru copii: marimea bicicletei raportata la inaltimea copilului, calitatea pieselor componente ale bicicletei (frane cadru, roti), greutatea bicicletei, bugetul de care dispui, estetica bicicletei, care sa corespunda gusturilor copilului.

Cum sa alegi o bicicleta pentru copilul tau?

Dimensiunea/marimea bicicletei este cea mai importanta caracteristica de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi impreuna cu copilul tau o bicicleta noua. Daca o bicicleta este prea mare sau prea mica, va fi dificil de manevrat si potential periculoasa pentru copilul tau.

Orienteaza-te dupa acest tabel pentru a alege marimea potrivita a bicicletei pentru copii:

Diametru roti Varsta Lungimea interioara a piciorului Inaltimea copilului
12″ 2 – 3 38 –43 cm 91 – 98 cm
14″ 3 – 4 40 – 50 cm 98 – 105 cm
16″ (prima bicicleta) 4 – 5 46 – 56 cm 104 – 109 cm
16″ (a doua bicicleta) 4 – 5 43 – 50 cm 99– 114 cm
20″ 5 – 8 48 – 63 cm 111– 137 cm
24″ 8 – 11 58 – 66 cm 129.5– 150 cm
26″ 10+  Peste 63.5 cm Peste 142 cm

 

Toti copiii care invata cum sa se echilibreze si / sau sa pedaleze o bicicleta, trebuie sa fie capabili sa opreasca bicicleta cu picioarele. Acest lucru se aplica copiilor care trec de la o bicicleta fara pedale, o tricicleta sau o bicicleta cu roti ajutoare. Prin urmare lungimea interioara a piciorului trebuie sa fie aceeasi cu inaltimea scaunului bicicletei, astfel incat ambele picioare sa poata atinge pamantul.

Odata ce au invatat cum sa utilizeze franele, copiii ar trebui sa atinga pamantul doar cu varful picioarelor cand stau in sa, pentru a permite o extensie adecvata a picioarelor atunci cand pedaleaza.

Cand sta pe bicicleta (nu pe sa), ar trebui sa existe un spatiu liber de 3-5 cm, care contribuie la prevenirea lovirilor. Cele mai multe biciclete pentru copii au tuburile superioare inclinate in jos din acest motiv, iar bicicletele pentru fete nu au tubul superior.

Bicicletele copiilor au, de obicei, o greutate cu 4050% mai mica decat greutatea lor! Cand alegeti bicicleta potrivita pentru copilul dvs., cautati cea mai usoara bicicleta pe care o puteti gasi in gama de preturi.

Cand este proiectata corect, bicicleta pentru copii are mai multa stabilitate si control pentru rider. Geometria bicicletei este testata cu mare atentie de catre producatorii de top, astfel ca alegerea unei marci cunoscute iti garanteaza ca al tau copil va putea manevra cu usurinta bicicleta si se va simti confortabil pe ea.

Toate bicicletele au frane, dar calitatea generala si performanta franelor variaza foarte mult. Bicicletele de copii de varf au in general doua frane de mana, care sunt usor de activat, in timp ce bicicletele de copii de la capatul inferior au, in general, doar o frana pe pedala din spate.

In cele din urma, pretul bicicletei (si bugetul) va dicta destul de semnificativ decizia ta. Bicicletele mai scumpe au aproape intotdeauna o performanta mai buna decat bicicletele mai ieftine, dar atata timp cat te asiguri ca prichindelul tau este in siguranta, orice bicicleta este mai buna decat nicio bicicleta. Cumparati cea mai buna bicicleta pentru copii pe care vi-o puteti permite, dintr-un magazin specializat!

Si nu uita sa ii cumperi si o casca, pentru siguranta lui!

Leave a Reply