Despre Educație. De la revoltă la schimbare

Schimbarea sta în abordările diferite pe care le propun diferite comunitati si asociatii, precum cele doua proiecte de mai jos, ce mi se par demne de urmarit si testat:

Despre Educație. De la revoltă la schimbare
  • Learnity – “o comunitate de învățare bazată pe libertate, în care liceenii se descoperă pe sine, învață să învețe și explorează pasiunile împreună cu profesori, consilieri, mentori și alți colegi”.
  • Universitatea Alternativa  – inveti despre antreprenoriat, management, marketing, educatie prin metode alternative: contact direct cu profesioniștii care sunt ancorati in realitatea noastra si iti ofera solutii practice, munca in echipa /colaborare spre deosebire de competitia din unele scoli/facultăți, practica pe bune. Din pacate costa mult mai mult ca taxa la stat sau la privat, desi s-ar putea sa merite inzecit.

Schimbarea poate fi realizata de….unii spun ca de tineri, pentru ca ei au energia, pasiunea necesara, dar as spune ca poate fi realizata/inspirată de oricine își dorește asta, indiferent de vârstă. de copiii, adolescentii, tinerii, adultii si batranii care isi doresc mai mult pentru ei, pentru cei dragi, pentru societate in general.

Speranta sta in profesorii incadrati in sistemul de invatamant de stat, privat si “alternativ” (trainer, couch/mentor)  care incearca sa inlocuiasca

memorarea mecanica, reproducerea fidela, competitia, motivatia extrinseca, copiatul, plagiatul, mindset-urile de genul “crede si nu cerceta”,  “nu ai dreptul la o parere”

cu

autonomia in invatare, cu invatarea experentiala, blended learning, invatare interdisciplinara, evaluare vocationala, consiliere psihoeducationala, gandire critica, colaborare, curiozitate, initiativa, exprimare libera

Speranta sta in elevii/studentii care se implica in procesul de invatare, ofera feedback constructiv profesorilor si lupta pentru drepturile lor si pentru restructurarea sistemului de invatamant.

Si primul pas este sa ne pese, sa ne revoltam, chiar.

Leave a Reply