Balconul sau terasa, un loc ideal pentru relaxare

Balconul sau terasa, un loc ideal pentru relaxare

Până nu demult, terasa sau balconul erau simple extensii ale locuinţei, astăzi devenind locuri predilecte pentru petrecerea timpului liber şi pentru un moment de relaxare. Dar cum putem amenaja aceste spaţii pentru a ne asigura relaxarea de care avem din ce în ce mai multă nevoie? Zile de astăzi devin mereu mai haotice şi stresante, fapt pentru care avem tot mai multă nevoie de un colţişor în care să ne putem relaxa în voie.

Terasa este un loc de relaxare, de savurare a cafelei de dimineaţă înconjuraţi de parfumul copacilor înfloriţi din faţa casei, de admirare a unui apus de soare în compania celor dragi. De aceea, aici putem crea un spaţiu intim, confortabil şi plăcut, chiar dacă nu neapărat generos, un spaţiu care să fie ca o oază de linişte şi relaxare care să ne ducă cu gândul la casă, la curtea mult dorită. Nu este nevoie în acest scop de o suprafaţă mare, ci de nişte sfaturi şi ponturi.

Mobilier in-out

Cel mai important este faptul că acum există piese de mobilier şi accesorii care se pretează la mutarea în exterior, adică nu este greu (fiind uşor de transportat), are dimensiuni mici şi este confecţionat din materiale ca bambus, ratan, plastic sau chiar lemn clasic, dar nu masiv. Lemnul, fie el exotic sau clasic, este tratat cu lac pe bază de apă, asigurându-se astfel protecţia la umezeală şi apă. Astfel, acest mobilier (care se mai numeşte in-out, deoarece se poate folosi atât la interior, cât şi la exterior) nu va avea de suferit în cazul unei ploi de vară, de exemplu.

Materiale naturale

Ideală pentru amenajare este folosirea materialelor naturale: lemn, plăci ceramice, fier forjat etc. Terasa este un loc mai rustic, nu trebuie să fie foarte pretenţios. Mobilierul nu trebuie să fie „piesa de rezistenţă” din acest decor, ci florile, cât mai colorate şi variate. O tendinţă la modă este spre ambianţe mediteraneene, iar în acest scop se pot folosi atât materiale naturale, cât şi culori „solare”: galben, portocaliu şi roşu.

Textilele dau căldură

Materialele textile naturale se vor încadra foarte bine în atmosfera creată de un mobilier rustic. De asemenea, vom alege cu grijă şi nişte corpuri de iluminat în acelaşi stil, nu foarte extravagante, ci simple şi cu lumina difuză pentru a crea un spaţiu odihnitor.

Întreabă un specialistRelaxare pe balcon

Cum realizaţi decorul unei terase pentru a obţine o ambianţă de relaxare?

Pentru amenajarea terasei, trebuie să te gândeşti şi la cât de practică va fi aceasta. Din acest motiv, alegerea mobilierului trebuie să ne conducă către un stil cât mai simplu, să nu ocupe foarte mult spaţiu, pentru că tot ce este intim, este mai frumos şi mai uşor de întreţinut. Deoarece în timpul iernii nu toate tipurile de mobilier rezistă bine, vom alege unul din ratan combinat cu o masă din fier forjat. Sunt elemente rezistente şi plăcute ca aspect pentru terasă.

Care sunt materialele textile care se pot regăsi pe terasă şi cum le alegeţi?

Aleg pentru terasă materiale textile teflonate, tratate special pentru a fi rezistente la apă şi pentru a nu se degrada. Colori nu foarte pastelate, pentru că sunt greu de întreţinut şi trebuie curăţate mult mai des. Amenajarea terasei trebuie făcută cu materiale naturale, dar în combinaţie măcar cu puţin poliester pentru a putea fi uşor curăţate. Culoarea acestora se alege şi în funcţie de culorile în care a fost amenajată terasa sau pereţii laterali.

Ce culori şi modele aveţi în topul preferinţelor pentru materialele textile care se regăsesc în amenajarea terasei?

Cred că cele mai potrivite culori pentru terasă sunt culorile de pământ: maro, verde, bej. Sunt culori calde şi relaxante care se încadrează perfect şi cu mediul înconjurător. Vom opta pentru motiv floral combinat cu material simplu, uni, pentru că toată casa va fi amenajată în acest stil, iar terasa va fi o continuare a spaţiului interior.

Astfel terasa sau balconul vă pot deveni spaţii prielnice pentru câteva momente de relaxare, în care să uitaţi de ziua stresantă prin care aţi trecut şi în care să vă puteţi “încărca bateriile” pentru următoarea zi.

Leave a Reply