Avantajele si dezavantajele meseriei de stomatolog

Sa descoperi cariera ideala nu este intotdeauna o sarcina usoara. Nicio profesie nu este perfecta si este foarte usor sa acordam atentie doar beneficiilor unei cariere, mai degraba decat dezavantajelor. La fel ca orice alta profesie, stomatologia vine cu avantajele si dezavantajele ei. Indiferent ca vrei sau nu sa devii dentist, este bine sa iti faci o idee despre ce implica o cariera in stomatologie.

Avantajele si dezavantajele meseriei de stomatolog

In general, dezavantajele meseriei de somatolog sunt adesea umbrite de avantaje, astfel incat tinerii care vor sa urmeze o cariera in stomatologie pornesc uneori cu o idee gresita despre cum este sa fii dentist.

Avantajele meseriei de stomatolog

Profesie respectata. Stomatologia este o profesie foarte respectata. Un medic dentist este o figura respecata si credibila in comunitatea in care lucreaza. Pacientii se bazeaza si au incredere in medicul dentist pentru a le oferi asistenta medicala optima.

Posibilitatea de a-i ajuta pe ceilalti. Stomatologia este o profesie orientata spre servicii. Vei petrece tot timpul pentru a-i ajuta pe ceilalti, ceea ce este extrem de satisfacator pentru tine, ca medic dentist. Poti sa aduci schimbari semnificative in viata oamenilor, restabilind zambetul, sanatatea dintilor, increderea in sine si capacitatea de a manca si de a vorbi corect.

Stabilitate. Stomatologia este o cariera extrem de stabila, cu una dintre cele mai scazute rate ale somajului din tara. Lumea este din ce in ce mai preocupata de sanatatea orala, lucru care intareste si mai mult stabilitatea profesiei de dentist pe viitor.

Venituri ridicate. Stomatologia ofera posibilitatea castigarii unui venit foarte bun. In calitate de medic dentist, tu dictezi cat de mult lucrezi, cati clienti ai si pe ce model de afaceri te concentrezi. Daca aiĀ  propria practica, veniturile tale depind doar de capacitatea ta de lucru si de efortul pe care vrei sa il depui zilnic.

Stil de viata echilibrat. O cariera in stomatologie iti poate oferi sansa unui stil de viata echilibrat, impartit intre cariera, familie si viata sociala. Daca detii propria practica, atunci poti alege cat de mult lucrezi intr-o saptamana. Majoritatea stomatologilor lucreaza cu norma intreaga, dar unii pot alege sa lucreze doar 3 zile pe saptamana. Totul depinde de tine.

Esti propriul tau sef. Stomatologia iti permite sa fii propriul tau sef, mai ales daca detii propria practica. Ai mana libera in luarea deciziilor si poti determina cum doresti sa decurga cariera ta in stomatologie.

Dezavantajele meseriei de stomatolog,

Solicitant din punct de vedere fizic. Unul dintre dezavantajele meseriei de stomatolog este acela ca poate fi solicitant fizic. Dentistul petrece cateva ore pe zi examinand cu atentie fiecare pacient si efectuand o serie de proceduri care necesita o dexteritate uimitoare. Efectuarea unei serii de miscari foarte precise pentru o perioada lunga de timp poate fi foarte stresanta si obositoare.

Educatia. Pentru a deveni medic stomatolog este necesara absolvirea unei facultati de medicina dentara. In Romania, aproape in toate marile orase ale tarii, unde exista universitati, exista si invatamant farmaceutic si dentistic. Astfel, pentru a putea profesa meseria de medic dentist, trebuie sa studiezi 6 ani la o facultate de specialitate. Odata cu promovarea examenului de licenta, medicul stomatolog obtine dreptul de libera practica si isi poate exercita profesia.

Efort considerabil la inceput de drum. Un medic dentist lucreaza intre 35 si 40 de ore pe saptamana, insa un dentist care este la inceput de drum, proaspat absolvent, va lucra peste 60 de ore pe saptamana pentru a-si procura mijloacele financiare necesare deschiderii propriei practici sau pentru a-si crea un nume in domeniu.

Disponibilitatea pentru urgentele dentare. Un alt dezavantaj pentru un medic dentist este ca trebuie sa fie disponibil pentru urgentele dentare. Problemele dentare prin care trec pacientii nu se vor produce intotdeauna in timpul orelor de lucru, ci va trebui sa raspunzi la intrebari sau chiar sa efectuezi proceduri si dupa program.

Vulnerabilitatea in fata bolilor infectioase. In calitate de medic dentist, esti in fiecare zi predispus la contractarea de boli infectioase pe masura ce tratezi pacientii. Riscul de a contracta efectiv boala este scazut, dar exista.

Managementul afacerii. Desfasurarea unei afaceri este dificila pentru oricine, in special pentru un dentist. Imagineaza-ti ca petreci 6 ani in cadrul facultatii si apoi trebuie sa stii cum sa conduci o practica dentara fara cunostinte manageriale. In facultate, nu se pune prea mult accentul pe managementul propriei afaceri. Un medic dentist poarta multe palarii: este proprietar de afacere, antreprenor si principalul angajat care asigura ingrijirea dentara. Si dupa ce ai reusit sa-ti deschizi propria practica trebuie sa acumulezi informatii cu privire la managementul unei afaceri de succes.

De ce ai nevoie pentru a reusi intr-o cariera in stomatologie?

Pentru a reusi in meseria de dentist ai nevoie de o pregatire intelectuala temeinica, de intelegere, de perseverenta, rabdare si de abilitatea de a comunica verbal si in scris. Un alt factor important este coordonarea manuala buna, in caz de operatii si tratamente mai complexe, si de o vedere excelenta. In plus, un dentist trebuie sa fie la curent cu evolutiile din domeniul sau de activitate, trebuie sa-si continue studiile permanent, sa citeasca literatura de specialitate si sa ia parte la diferite evenimente speciale in domeniu.

Leave a Reply