Cum sa iti protejezi ochii pe timpul verii?

Fie ca te afli pe plaja in vacanta sau pur si simplu ai iesit la o plimbare pe strada sau in parc, razele solare pot avea efecte grave asupra ochilor tai. La fel cum, pe timp de vara, iti protejezi pielea impotriva razelor ultraviolete, la fel trebuie sa iti potejezi si ochii.

Cum sa iti protejezi ochii pe timpul verii?

 

Cateva metode de protectie a ochilor pe timpul verii

  • Poarta ochelari de soare. Ochelarii de soare sunt foarte importanti vara si de aceea trebuie sa fii atent de unde-i cumperi. Nu te repezi sa-ti iei cea mai ieftina pereche de la primul magazin care-ti iese-n cale. Razele solare puternice pot accelera formarea cataractei. Unii oameni prefera ochelarii de soare in nuante inchise, dar adevaratii ochelari cu protectie impotriva razelor ultraviolete pot avea orice culoare.
  • Ochelarii de protectie. Pe timp de vara, multi oameni isi petrec timpul lucrand in aer liber, fie ca un hobby sau ca o necesitate, ocupandu-se de gradinarit sau de mici proiecte de constructie in gospodarie. Aceste activitati pot fi uneori periculoase nu doar din cauza razelor solare, ci si datorita folosirii uneltelor sau a diverselor materiale si substante chimice. Pentru a evita contactul ochilor cu astfel de agenti este recomandata purtarea unor ochelari profesionali de protectie.
  • Protejeaza-ti ochii cand faci sport. Unele sporturi, cum ar fi fotbalul sau baschetul prezinta un risc redus de pericol asupra ochilor, dar altele, ca badmintonul, tenisul sau alte sporturi cu mingi si obiecte mici pot cauza accidente oculare grave. Aceste sporturi sunt practicate forte des pe timpul verii de oamani care ies cu familiile sau cu prietenii in parcuri. Inainte de a merge la un meci de tenis sau badminton, treci mai intai pe la magazinul de articole sportive si cumpara o pereche de ochelari de protectie.
  • Protejeaza-ti ochii impotriva substantelor chimice. Vara este anotimpul in care oamenii merg cel mai des la piscina. Pentru curatarea piscinelor sunt folosite anumite substante chimice care pot fi daunatoare pentru ochi si care pot ramane in apa. Daca te ustura ochii cand intri in apa unei piscine, iesi imediat de acolo – nu conteaza cat ai platit la intrare, sanatatea ochilor este mai importanta.
  • Ai grija de ochii tai in timpul vacantei. In multe locuri in care ne petrecem vacantele sunt organizate petreceri, festivaluri sau concerte, la care sunt folosite artificii sau efecte pirotehnice. Ai grija de ochii tai cand participi la un asemenea eveniment. De asemenea, cand pleci si cand vii din vacanta probabil vei calatori cu masina. Daca pe drum ai probleme cu motorul, foloseste ochelari de protectie inainte de a deschide capota masinii, deoarece acizii de baterie sau apa si aburii foarte firerbinti pot fi periculosi pentru ochi.

Leave a Reply