Cum sa previi depunerea placii bacteriene pe dinti?

Respiratie urat mirositoare? Dinti galbeni? Carii dentare? Gingii care sangereaza? Toate acestea sunt cauzate de depunerea placii bacteriene. Pentru a-ti mentine zambetul frumos si sanatos, respecta regulile de baza ale igienei orale:

Cum sa previi depunerea placii bacteriene pe dinti?
  1. Spala-te zilnic pe dinti!

Un indemn arhicunoscut si atat de evident ca poate crezi ca este inutil sa il mai mentionez, insa, chiar si asa, multi nu respecta acest pas. Iar multi dintre cei care se spala zilnic pe dinti, nu stiu ca un periaj corect dureaza cel putin 2 minute. Astfel ca te provoc sa te cronometrezi, pentru a vedea daca respecti aceasta regula. Este indicat sa te speli pe dinti de 2-3 ori, mai ales dimineata, inainte de a bea sau de a manca si seara, inainte de culcare.

  1. Foloseste apa de gura, dar cu atentie!

Dupa spalarea dintilor este indicat sa clatesti cu o apa de gura pentru a elimina eventualele bacterii pe care le-ai omis la periaj. Ai grija insa la apa de gura pe care o folosesti. Exista unele studii care au gasit o asociere intre utilizarea frecventa a apei de gura si unele afectiuni grave. Apa de gura ucide si bacteriile bune, iar asta conduce la o crestere minora, dar regulata a tensiunii sangvine, cu un impact semnificativ asupra mortalitatii provocate de infarct.

Daca ai o dantura sanatoasa, foloseste apa de gura doar ocazional, cand crezi ca este cazul. Apa de gura este recomandata zilnic doar in cazul unor infectii ale gingiilor si dintilor.

  1. Foloseste ata dentara pentru a curata spatiul dintre dinti

Nici periuta clasica, nici cea electrica nu reusesc, de cele mai multe ori, sa curete si spatiile interdentare. Utilizarea atei dentare ajuta la indepartarea placii dentare, previne aparitia afectiunilor gingivale si a cariilor dentare. Dupa folosirea atei dentare, ai grija sa te clatesi bine in gura.

  1. Mergi la dentist si pentru preventie, nu doar pentru tratament!

Ideal ar fi sa mergem periodic la stomatolog pentru o igienizare profesionala (detartraj, periaj profesional) si pentru a verifica eventualele problemele dentare.   

  1. Dieta echilibrata = dinti sanatosi

Dieta joaca un rol principal in sanatatea orala. Evita alimentele bogate in zaharuri si amidon, deoarece acestea pot produce bacterii care duc la eliberarea de acizi daunatori, crescând nivelul placii bacteriene si ducand la carierea dintilor.

Sursa articol: http://www.clinicimplant.ro/

Leave a Reply