Implant dentar vs punte dentara

Atunci cand vine vorba de inlocuirea dintilor lipsa, cei mai multi dintre noi suntem pusi in fata unei dileme: Implant dentar sau punte dentara? Daca in trecut, cand implanturile dentare nu erau inca disponibile, decizia era una simpla, astazi, cand implanturile reprezinta o solutie la fel de eficienta pentru restaurare dintilor lipsa, decizia este una mai dificila. Iata care sunt avantajele si dezavantajele celor mai populare metode de restaurare a arcadei dentare.

Implant dentar vs punte dentara

Cum functioneaza ambele optiuni de tratament

Un implant dentar este in principiu o radacina dentara artificiala care este ancorata in locul unui dinte lipsa. Astfel, radacina artificiala (implantul dentar) primeste coroana alcatuita conform dintilor naturali ai pacientului. Acest proces poate dura pana la Sase luni pentru a fi finalizat, dar creeaza o proteza incredibil de stabila si durabila.

Dupa finalizare, capacul de protectie este inlocuit cu o coroana temporara. Acest lucru serveste ca un sablon in jurul caruia gingia creste si se modeleaza in mod natural. Procesul este finalizat atunci cand coroana temporara este inlocuita cu o coroana permanenta.

O punte dentara este in unele privinte mai putin invaziva decat un implant dentar. Spre deosebire de implanturi, puntile nu inlocuiesc o radacina dentara. Mai degraba, o punte dentara utilizeaza unul sau mai multi dinti adiacenti ca suport pe care sa se ataseze o coroana care umple spatiul lipsit de dinti.

Implant sau punte dentara?

Inainte sa iei o decizie, este bine sa te consulti cu medicul tau. Acesta iti va prezenta diferitele solutii terapeutice, cu avantajele si dezavantajele fiecareia, diferentele de pret precum si eventualele riscuri si complicatii. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont atunci cand trebuie sa alegi intre implantul dentar si puntea dentara:

Timpul necesar tratamentului

Un tratament de implant dentar poate dura si pana la 6 luni pentru a fi finalizat, deoarece implantul este atasat direct osului, iar oasele trebuie sa se vindece.

O punte dentara poate fi finalizata in 2-3 sedinte. Organismul uman se obisnuieste foarte rapid cu ele intrucat acestea au o greutate foarte redusa, nefiind nici voluminoase.

Costul procedurii

Pretul unui tratament cu implanturi este mult mai mare in comparatie cu o punte dentara. Daca ai mai mult de un dinte lipsa, vei avea nevoie de mai multe implanturi, ceea ce va creste costul total.

Estetica

Atunci cand este executata corect, din punct de vedere estetic, o lucrare pe implant este net superioara unei punti dentare. Insa in mainile unei echipe pricepute, si o punte ceramica clasica poate oferi rezultate estetice apreciabile. Desi, din punct de vedere estetic implanturile raman varianta preferata, exista si anumite situatii cand medicul v-ar putea recomanda o punte in detrimentul implanturilor dentare.

Durata de viata

Implanturile sunt confectionate din titan, fiind extrem de rezistente la carii si afectiuni gingivale. Implantul dentar poate rezista chiar si 40 de ani daca este ingrijit corespunzator.

Pe de alta parte, durata medie de viata a unei punti dentare este de aproximativ 10-15 ani. Dupa aceasta ea necesita inlocuire.

Chiar daca implanturile care se introduc in os au o durata de viata remarcabila, coroanele sau puntile pe implanturi vor necesita inlocuire periodica, dar poate nu asa de des ca o punte traditionala.

Concluzia

Solutia finala va depinde de bugetul si preferintele tale, de stilul tau de viata precum si de timpul pe care esti dispus sa-l sacrifici pentru tratamentul in cauza.

Surse imagini si informatii:

Leave a Reply