Puntea Dentară -soluția pentru restaurarea danturii

Atunci când unul sau mai mulți dinți sunt extrași (edentație parțială) spațiul creat poate fi acoperit cu o punte dentară.

Puntea Dentară -soluția pentru restaurarea danturii

O punte dentară  este alcătuita din două sau mai multe coroane pentru dinții de pe ambele părti ale spațiului-acești doi sau mai mulți dinți de ancorare se numesc dinți stâlpi-și unul sau mai mulți dinți falși/dinți artificiali. Punțile dentare sunt susținute de dinți sau de implanturi dentare.

Puntea dentară poate fi fixă (se fixează cu un cement special și poate fi înlăturată doar de medicul stomatolog) sau mobilă (poate fi deplasată).

Corpul de punte (dinții artificiali) poate fi realizați din aliaj metalic, din ceramică sau dintr-o combinație dintre cele două tipuri de materiale.

Care sunt avantajele punților dentare?

  • Recăpătarea zâmbetului
  • Restaurarea capacității de a mesteca și de a vorbi în mod corespunzător
  • Menținerea formei feței
  • Împiedicarea îndepărtării din poziție a dinților rămași

Care este procesul de obținere a unei punți dentare?

În timpul primei vizite la stomatolog pentru realizarea unei punți dentare, sunt pregătiti dinții stâlpi. Pregătirea implică o pilire a acestor dinți stâlpi prin indepărtarea unei porțiuni de smalț pentru a permite amplasarea unei coroane dentare ceramice pe ele. Apoi, sunt luate amprente ale dinților, care servesc drept model pentru dinții artificiali, care vor fi realizați într-un laborator dentar.

În timpul celei de-a două vizite la cabinetul stomatologic, se va verifica și ajusta, dacă este necesar, corpul punții dentare pentru a obține o potrivire corespunzătoare. Pot fi necesare mai multe vizite la cabinetul stomatologic pentru a verifica potrivirea punții și muscătura. Acest lucru depinde de cazul fiecărui pacient în parte.

Edentatie termino-terminala mandibulara

Punte ceramica stratificata pe zirconiu

Punte si scheletata unilaterala nanoceramica

Durata de viață a punții dentare

Durata de rezistență a punții dentare depinde în mare măsură de experiența medicului stomatolog, de calitatea materialului folosit, de igiena orală, de dietă și de sănătatea generală a dinților de suport și a gingiilor pacientului.  Unele clinici stomatologice oferă o garanție de 10 ani pentru punțile dentare efectuate.

 

Sursa imagini http://clinicagrigoriu.ro

Leave a Reply